Volvo Cars i Varjo predstavljaju prvu upotrebu mešovite realnosti za razvoj automobila u svetu

Budućnost razvoja automobila je tu: Volvo Cars i Varjo, finski proizvođač vrhunskih naočara za augmentativnu realnost, uspostavili su prvi pristup mešovite realnosti za ocenu prototipa, modela i tehnologija aktivne bezbednosti u svetu.
Zahvaljujući odluci fonda Volvo Cars Tech o investiranju u Varjo, ta saradnja će dodatno da ojača. Tech Fund je fond rizičnog kapitala proizvođača automobila koji investira u start-up tehnološka preduzeća sa visokim potencijalom.

Volvo Cars i Varjo prvi put omogućavaju vožnju pravog automobila uz upotrebu naočara za mešovitu realnost, a pri tome su u svrhu razvoja besprekorno dodati virtuelni elementi ili sveobuhvatne funkcije koje se čine stvarne, i to za vozača, kao i za senzore automobila. Nešto takvo do sada nije uspeo da učini nijedan drugi proizvođač automobila.
Naočare Varjo XR-1 omogućavaju fotorealističnu mešovitu ili virtuelnu realnost visoke rezolucije, koja je bolja od bilo čega što je na raspolaganju u ovom trenutku. Kao takve, naočare XR-1 mogu u velikoj meri da smanje vremenski okvir razvoja, stvaranjem nove sposobnosti za skoro momentalno ocenjivanje funkcija i modela.

U poređenju sa njihovim prethodnikom, naočare XR-1 karakterišu dodatne kamere visoke rezolucije koje omogućavaju mešovitu realnost. Zahvaljujući tome, dizajneri i inženjeri Volvo Cars „voziće“ automobile budućnosti i ocenjivaće sve funkcije u simulacionom okruženju mnogo godina pre njihovog nastanka, što kompaniji omogućava da razvije najbezbednije automobile sa najnaprednijim korisničkim iskustvom.

„Zahvaljujući pristupu primenom mešovite realnosti, možemo početi sa ocenjivanjem modela i tehnologija dok su doslovno još uvek u fazi iscrtavanja“, izjavio je Henrik Grin, tehnološki direktor kompanije Volvo Cars. „Umesto uobičajenog statičkog načina ocenjivanja novih proizvoda i ideja, koncepte možemo odmah da isprobamo na putu. Taj pristup omogućava veliku potencijalnu uštedu troškova zahvaljujući definisanju prioritetnih zadataka i uklanjanju uskih grla u postupku izrade dizajna i razvoja već mnogo pre.“
Naočare XR-1 inženjerima Volvo Cars takođe omogućavaju mnogo jednostavniji razvoj i ocenu rešenja aktivne bezbednosti. Stručnjaci za bezbednost u Volvo istraživačkim centrima u Švedskoj mogu da voze prave automobile, dok nose naočare XR-1, i uz to da ispituju virtuelne sisteme aktivne bezbednosti koji su ugrađeni na osnovu augmentativne realnosti u stvarnom okruženju.

 

PR

Pogledajte još i: