Zvanično promovisana ovogodišnja kampanja "Vozi odmoran"

Beograd, 02. jul 2019 - U vreme najvećeg broja putovanja, tokom letnjih meseci, dešava se i najveći broj saobraćajnih nezgoda na putevima u Srbiji i Evropi, pokazuju statistički podaci. Umor je u ovom periodu jedan od najčešćih uzroka teških saobraćajnih nezgoda. Agencija za bezbednost saobraćaja, u saradnji sa partnerima EKO SERBIA i Ministarstvom unutrašnjih poslova već četvrtu godinu zaredom organizuje kampanju pod nazivom "Vozi odmoran".

Akcija je prvenstveno namenjena putnicima u tranzitu, ali i svima koji se u letnjim mesecima nađu na našim drumovima. U organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja i EKO pumpi, u hotelu Holiday inn, održana je konferenciji za medije, na kojoj se prisutnima obratila direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević.

Kampanja "Vozi odmoran"

Ona je tom prilikom istakla da je cilj kampanje prevencija saobraćajnih nezgoda i povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju u letnjim mesecima. Vozačima se preporučuje redovna pauza od 15 minuta na svaka 2 sata prilikom dužih putovanja.

Kampanja "Vozi odmoran" namenjena je svim vozačima i putnicima koji će tokom jula, avgusta i septembra prolaziti srpskim putevima. U prethodne tri godine kampanja je značajno doprinela povećanju bezbednosti u saobraćaju - istakla je direktorka Agencije Jasmina Milošević. Naime, iz godine u godinu, u letnjem periodu, smanjuje se broj poginulih i povređenih osoba u saobraćajnim nezgodama, uprkos činjenici da je značajno povećavan obim saobraćaja na putevima Srbije.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević napomenula je da je 2018. godine u odnosu na 2016. zabeleženo 25% više vozila na srpskim auto putevima, a broj poginulih i povređenih u nezgodama smanjen je za oko 20%.

Generalni direktor kompanije EKO Serbia, Vuk Radović rekao je da je konstantno smanjenje broja poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama prethodne tri godine, uprkos pojačanom intezitetu saobraćaja, jasan pokazatelj da je kampanja uspela. Zaposleni iz renomirane naftne kompanije, na benzinskim stanicama pružaće tokom leta sve neophodne informacije i biti na usluzi vozačima i putnicima u okviru kampanje "Budi odmoran". Kompanija će pre svega investirati u komunikaciju i podizanje svesti vozača, prenoseći jedinstvenu poruku – Vozi odmoran!

Načelnik Saobraćajne policije MUP-a Srbije Nebojša Arsov istakao je da, u toku tri letnja meseca, u proseku svakog dana dve osobe poginu, a 12 putnika ili vozača zadobije teške telesne povrede. Arsov kaže da samo visoke kazne nisu dovoljne da se utiče na svest vozača, već da se upravo ovakvim kampanjama, koje organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja, direktno utiče na poboljšanje bezbednosti saobraćaja.

Načelnik Uprave granične policije MUP-a Srbije Miljan Stanojević pohvalio je saradnju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i rekao da je izuzetno korisno to što su flajeri, sa korisnim savetima, uputstvima i informacijama, u okviru kampanje "Vozi odmoran" štampani na turskom, nemačkom, engleskom i srpskom jeziku.

Osobe turske nacionalnosti čine 70% tranzitnih turista, koji prolaze kroz Srbiju.

U okviru kampanje "Vozi odmoran", svaki vozač koji ulazi u našu zemlju, dobija flajer sa informacijama o ograničenju brzine na auto-putevima, kaznama i savetima za vozače za bezbedno i prijatno putovanje.

Kampanju „Vozi odmoran“ Agencija ze bezbednost saobraćaja realizuje uz podršku partnera Ministarstva unutrašnjih poslova, kompanije EKO Serbia, Ambasade Republike Turske, ali i svih medija, čija podrška prema rečima direktorke Jasmine Milošević ima značajan doprinos za unapređenje bezbednosti u saobraćaju i smanjenju broja stradalih.

PR saopštenje

Pogledajte još i: