Turizam Srbije se predstavlja na tržištu Kine

Od  09. aprila Turistička organizacija Srbije predstaviće turističku ponudu naše zemlje na Međunarodnom sajmu turizma COTTM u Pekingu, Kina, koji traje do 11. Aprila 2013. Na ovom Sajmu TOS će nastupiti zajedno sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore.

Imajući u vidu istraživanja koja pokazuju da prosečni kineski turista najčešće tokom svog odmora poseti veći broj destinacija, ali i zbog specifičnosti ovog udaljenog tržišta, u TOS je zaključeno da se najbolji promotivni efekti postižu ulaganjem zajedničkih napora zemalja regiona u promociju i prodaju zajedničkog turističkog proizvoda.

Za novinare i turoperatere Turistička organizacija Srbije prirediće Srpsko veče u restoranu u centru Pekinga, gde će biti prilika da se u neposrednijoj atmosferi sugeriše prisustvo Srbije kao destinacije u regionalnim itinererima.

COTTM u Pekingu se održava deveti put, namenjen je predstavnicima turističke industrije u svetu (turističkim organizacijama, agencijama i tur-operaterima) i nudi mogućnost umrežavanja, pokretanja poslovanja, držanje koraka sa tržišnim trendovima i pruža platformu za kontakt sa ključnim kineskim turoperaterima.

U izveštaju Svetske turističke organizacije (UNWTO) navedeno je da je obim međunarodnih putovanja kineskih putnika porastao sa 10 miliona u 2000. na 83 miliona u 2012. godini. Iste godine Kinezi su potrošili rekordnih 102 milijarde američkih dolara na međunarodna putovanja, što je rast od 40 odsto u odnosu na pretprošlu godinu, ali i najviše od svih inostranih turista na svetu. Razlozi ovakvoj slici su ubrzana urbanizacija, rast prihoda i tamošnje valute, kao i popuštanje državnih restrikcija na putovanja.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku Srbije našu zemlju je u 2012. godini posetilo 38% više kineskih turista u odnosu na 2011. godinu, dok je u periodu januar-februar 2013. godine zabeležen porast broja kineskih turista od čak 42% u odnosu na isti period prošle godine.

 

Izvor:www.srbija.travel

Pogledajte još i: