Novi Nissan Juke i zvanično

Od svog zvaničnog lansiranja 2010. godine Nissan Juke je privlačio pažnju svojim upadljivim dizajnom, ali nakon skoro jedne decenije došlo je vreme za potpuno novu generaciju.

Nissan Juke

 

Ta nova generacija ovog Nissanovog crossovera je premijera imala danas, dok se isporuke prvim kupcima u Evropi očekuju u novembru (po ceni od oko 18.000 evra u Nemačkoj za osnovnu verziju).

Nissan Juke

Očekivano, automobil je pretrpeo prilične izmene. Pre svega, novi Juke je uz moderniji dizajn dobio CMF-B platformu iz Renault-Nissan alijanse.

Ovo u praksi znači da je novi Juke dugačak 4210 mm, širok 1595 mm i visok 1800 mm, što ga čini 85 mm dužim i 170 mm širim od prethodnika, ali i 30 mm nižim.

Nissan Juke

 

Takođe, međuosovinsko rastojanje je produženo za 105 mm pa automobil odlikuje prostraniji enterijer, sa više mesta za noge putnika pozadi (+ 58 mm za kolena). Ima i veći prtljažnik, čija zapremina umesto dosadašnjih 354 iznosi 422 litra, dok su točkovi do 19 inča.

Bez obzira na sve navedeno, novi Juke je za 23 kg laksši od sada već starog modela.

Takođe treba pomenuti i kvalitetnije materijale u unutrašnjosti, NissanConnect infotainment sistem sa 8.0-inčnim ekranom osetljivim na dodir, smartphone konekciju, podršku za Apple CarPlay i Android Auto, Nissanov ProPILOT sistem poluautonomne vožnje, Bose sound sistem sa 8 zvučnika, kao i još bogatiju ponudu za personalizaciju.

Nissan Juke

Ovaj konkurent Renaultu Captur, Opel Mokki X, Fiatu 500X, Seat Aroni, Volkswagenu T-Cross i Peugeotu 2008 će u ponudi na početku imati samo 1,0 litarski trocilindrični turbo benzinac sa 117KS (u kombinaciji sa 6-stepenim manuelnim i 7-stepenim automatskim menjačem).

Kasnije se može očekivati i 1,5 litarski benzinski motor, kao i sportska Nismo verzija, dok dizelaša po sadašnjim najavama neće biti u gami.

Nissan Juke

Takođe, nezvanično se pominje i moguća plug-in hybrid varijanta, ali o tome detalji za sada nisu poznati.

Nissan Juke

Na kraju, proizvodnja će se i dalje odvijati u fabrici Sanderlend u Velikoj Britaniji, gde je do sada proizvedeno više od milion primeraka dosadašnje generacije.

Ivan Mitić – Autoblog.rs

Pogledajte još i: