Renault Alpine Vision concept

Renaultov brend Alpine je početkom januara na Twitteru najavio svoj povratak, i to kratkim teaser videom u kome se pominjao datum 16.02.16. Mada su neki očekivali da će Renault 16. februara predstaviti serijski model (dugo najavljivanog naslednika modela A110), to se danas ipak nije desilo, budući da su Francuzi prikazali još jednu studiju - Renault Alpine Vision concept.

Definitivni, serijski model je najavljen za kraj ove godine (prodaja startuje u drugom kvartalu 2017. godine), a radiće se o sportskom dvosedu koji će po britanskim izvorima koštati oko 40.000 funti.

 

Treba reći da je Renault svoj Alpine Vision concept danas promovisao u Monte Karlu, kao i da je ta čast pripala šefu Carlosu Ghosnu (šira javnost će ovu studiju moći da upozna početkom marta na sajmu automobila u Ženevi).
Inspiracija za izgled ovog modela sa zadnjim pogonom je inače pronađena u modelu A110, a kako je još ranije saopšteno, proizvodnja serijskog modela će se odvijati u Dieppe fabrici na severu Francuske (u seriji od 3.000 do 5.000 komada godišnje).
Što se motora tiče, za sada je saopšteno da se radi o četvorocilindričnom turbo benzincu, ali njegova zapremina nije saopštena. Pretpostavlja se da se radi o 1,8 litarskom agregatu koji će se nuditi u verzijama sa 250KS i 300KS, u paru sa sedmostepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom.
Takođe, po nekim ranijim glasinama iz francuske štampe, težina automobila će biti samo 1100 kg, dok će ubrzanje do 100 km/h iznositi manje od 4,5 sekunde. 
Automobil se ističe i high-teck kabinom, sa digitalnom instrument tablom u stilu Audija TT, a tu su i trkačka sedišta, koža, kao i detalji od aluminijuma i ugljeničnih vlakana.
Ovde treba podsetiti i da je Renault još 13. juna prošle godine u Le Manu (povodom 60-godišnjice osnivanja Alpine) publici već prikazao jedan najavni koncept automobil, i to Alpine Celebration, a koji je zatim predstavljen i u Goodwoodu u Velikoj Britaniji, na tradicionalnom Festivalu brzine.

Kao što je već više puta naglašeno, u Renaultu planiraju investiciju od oko 600 miliona evra u oživljavanje brenda Alpine.

Sastavljen je i novi tim, što u praksi znači da će na čelu Alpine brenda biti Bernard Ollivier (bivši šef Renault Sporta), šef dizajna je Antony Villain (odgovoran za izgled nekoliko Alpine studija), dok je za prodaju i marketing zadužen Arnaud Delebecque, Renaultov veteran koji ima i reli iskustvo.

Ovaj Alpine model bi mogao da ima hibridni pogonski sistem i 4x4 pogon, dok drugi detalji nisu poznati.

Ivan Mitić – Auto.blog.rs

Pogledajte još i: