Visoko i dugačko Dakar izdanje

Naredno izdanje Dakara koje 2. janura 2017. godine startuje u glavnom gradu Paragavaja, po rečima organizatora sloviće za najzahtevnije do sada. Prostranstva Paragvaja i Bolovije krase visoke nadmorske visine, a višestruki šampion Mark Koma koji je trasirao najzahetvniji planetarni reli, potrudio se i da etape i brzinski ispiti budu ozbiljno dugi. Prelazak u Argentinu do cilja krasiće drugačiji izazovi, što će deseto jubilrano učešće Gabora Sagmajstera, kao jedinog predstavnika Srbije učiniti još značajnijim.

- Za moje deseto jubilarno učešće na Dakaru, organizator se potrudio da bude najzahtevnije do sada, što avanturu čini samo izazovnijom. Prvih šest dana vozićemo na izuzetno visokim nadmorskim visinima oko 3.500 metara od mora, što je više nego dovoljan razlog da bude zahtevno, plus što čemo u „sedlu“ prvodit i po više od 7-8 sati tokom dana, što na etapama, odnosno na brzinskim ispitima. Moram da naglasim da moj KTM koristi karburator, što će biti dodatni izazov za mehaničare, da ga podese, ali to i dalje kod mene samo budi želju da i to savladam. Kao i svih prethodnih godina trudiću se da stignem do cilja i u konkurenciji privatnika završim na što boljoj poziciji – jasan je Sagmajster.

Za psihofozčku pripremu zadužen je dugogodišnji trener Zoran Ivanović.

- Gabor je spreman za još jedan Dakar reli, jer znam da smo postupno i temeljno radili na psihofizičkoj kondiciji. On je veliki borac i sve što mogu da kažem, ako izdrži motor Gabika sigurno završava Dakar – dodao je Ivanović.

Kao i prethodnih sezona značaj i pomoć u odlasku Sagmajstera na Dakar, dali su Ministarstvo omladine i sporta i AMS Srbije.

- Malo toga ima što nisam probao od sportskih izazova, ali otvoreno kažem da ovo što radi Sagmajster ne bih probao. Želim mu uspeha i sreće na predstojećem takmičenju i za mene je on već sada pobednik – rekao je Ministar Vanja Udovičić.

Reči hvale i podroške za Gabora imao je i Mirko Butulija, prvi čovek AMSS.

  • Velika je stvar da na jednom tako prestižnom takmičenju imamo čoveka koji će nas po deseti put na pravi način predstavljati kao veliku sportsku naciju.

Izvor: www.plumrace.com

Pogledajte još i:

Range levo
Range desno