Agencija za bezbednost saobraćaja savetuje

Pred nama su vremenski uslovi koji drugačije utiču na kretanje vozila, pre svega zbog pada temperature, oblačnog i kišovitog vremena, zbog čega su putevi često mokri i klizavi. Ujutru, ali i u ostalim delovima dana može se očekivati pojava magle i sitne kiše, što dodatno smanjuje vidljivost. Stoga apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da povećaju oprez, posebno u pogledu brzine kretanja svog vozila i ponašanja ostalih učesnika u saobraćaju.

U gradskim sredinama naročito je važno povećati oprez u blizini pešačkih prelaza, zonama škola i na semaforisanim raskrsnicama, zbog prisustva dece i ostalih pešaka. Obaveza korišćenja dnevnih svetala je propisana Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, a u uslovima smanjene vidljivosti posebno je važno pridržavati se ove zakonske odredbe.

Na vangradskim deonicama savetujemo veću opreznost u krivinama, posebno onim sa većim radijusom, gde usled veće brzine kretanja i slabijeg prijanjanja pneumatika na kolovoz može doći do smanjenja upravljivosti vozila. Gubitak kontrole nad vozilom najčešće dovodi do sletanja vozila sa puta, naletanja na drugo vozilo ili čeonih sudara. Statistika pokazuje da je u takvim saobraćajnim nezgodama, kao i prilikom obaranja pešaka vozilom, zabeležen najveći broj poginulih i teško povređenih učesnika u saobraćaju.

Posebno ističemo činjenicu da zaustavni put vozila na vlažnom kolovozu, u odnosu na suv kolovoz, može biti duži i za više od 50%, u zavisnosti od brzine kretanja, vrste vozila, tipa i stanja pneumatika. Razlika u dužini zaustavnog puta na suvom i mokrom kolovozu veća je sa povećanjem brzine kretanja vozila. Primera radi, zaustavni put na suvom kolovozu pri brzini od 50 km/hiznosi približno 29 m, dok na vlažnom kolovozu iznosioko 45 m. Isto tako, dužina zaustavnog puta na suvom kolovozu pri brzini kretanja vozila od 100 km/hiznosi oko 9 0m, dok je na vlažnom kolovozu pri istoj brzini kretanja, dužina zaustavnog puta oko 155 m.

Podsećamo sve vozače da je od 1. novembra obavezna upotreba zimske opreme, u prvom redu pneumatika prilagođenih uslovima snežnih padavina, zaleđenih kolovoza i niskih temperatura. Ističemo važnost korišćenja zimskih pneumatika, ne samo zbog ispunjavanja zakonske obaveze, već pre svega zbog neuporedivo veće bezbednosti kretanja koju pružaju u odnosu na letnje.

Zbog česte pojave padavina, vlažnih i zaprljanih kolovoza, sada je pravo vreme i za proveru ispravnosti rada brisača vetrobranskog stakla i dopunu tečnosti za pranje vetrobranskih stakala.

Apelujemo na sve vozače da dobra priprema za svako putovanje i oprez u vožnji moraju biti na prvom mestu, jer samo na taj način mogu biti odgovorni i bezbedni učesnici u saobraćaju.

Agencija za bezbednost saobraćaja

Pogledajte još i: