Goodyear na Ženevskom salonu otkriva model prvog pneumatika koji proizvodi električnu energiju

 

 

Najnoviji konceptualni pneumatik – Goodyear futuristički pneumatik koji ima sposobnost da proizvodi električnu energiju predstavljen je na ovogodišnjem Međunarodnom salonu automobila u Ženevi.

Pneumatik koji svoju deformaciju i vibracije može da pretvori u električnu energiju koncipirali su inženjeri u Goodyearovom Centru za inovacije i jednostavno ga nazvali “BH03” prema šifri koju je dobio u razvoju. S obzirom da na globalnom tržištu vlada sve veće interesovanje za električne automobile, očekuje se da će ova inovacija odigrati važnu ulogu u aktuelnim raspravama o mobilnosti u budućnosti.

“Na razvoj konceptualnog pneumatika koji proizvodi električnu energiju podstakla nas je zabrinutost za životnu sredinu i izvore energije. Svaka futuristička ideja najpre predstavlja društveni izazov, a mi nameravamo da se uključimo jer radimo na tome da stvorimo bolju budućnost. Ubeđeni smo da će u budućnosti ovaj pneumatik biti inspiracija i pronaći svoje mesto u razvoju,” kaže Jean-Pierre Jeusette, glavni direktor Goodyearovog Centra za inovacije u Luksemburgu u kome je razvijen idejni model.

Ovaj konceptualni pneumatik generiše električnu energiju koja u vozilu napaja baterije hibridnog sistema prenosa snage kao i druge elemente na armaturi. Električnu energiju stvara koristeći efekte dve vrste materijala:

           termoelektrični materijal pretvara u električnu energiju onu toplotu koja se u statičkom stanju pneumatika stvara apsorpcijom svetlosti/toplote u njegovoj ultra-crnoj teksturi, a u dinamičkom stanju nastaje usled kotrljanja;

           pijezoelektrični materijal vibracije i promene u pritisku pretvara u električnu energiju

Navedeni novi materijali grade trodimenzionalnu mrežu koja predstavlja unutrašnju strukturu pneumatika. Ova struktura bi potencijalno mogla da nosi težinu vozila ako se pneumatik probuši, što bi predstavljalo alternativni pristup tehnologiji RunOnFlat. Osim toga, po obodu pneumatika nalazi se širok kanal koji povećava otpornost na akvaplaning i na jedinstveni način apsorbuje buku.

Navedeni pneumatik je isključivo idejne prirode i Goodyear ne namerava da ga proizvodi. Konceptualni pneumatici su deo inovativnih procesa preduzeća koji se razvijaju sa ciljem da izazovu debatu i rasprave o mogućim rešenjima i podstaknu inženjere da razmišljanjem iz drukčijeg ugla gledanja dođu do pametnih rešenja za pametnu budućnost.

PR saopštenje - Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o.

 

Pogledajte još i: