Automobilski GPS uređaji biće još precizniji

Mnogi vozači automobila sigurno su već koristili sistem globalnog pozicioniranja (GPS) kako bi pronašli pravi put kada se izgube, da stignu na odredište gde nikada pre nisu bili ili samo da pronađu najbrži i najkarći put uz uštedu goriva. Ova moderna tehnologija će uskoro biti još bolja i efikasnija, zahvaljujući otkriću naučnika i istraživača sa Universidad Carlos III de Madrid u Španiji.

Oni veruju da su razvili novi sistem koji bi mogao poboljšati sposobnost GPS uređaja da odredi poziciju jednog vozila sa tačnošću od čak 90 %. To ne bi trebalo da bude skupo rešenje i španski stručnjaci sugerišu da novi GPS sistem može biti instaliran u vozila po veoma niskoj ceni. Pa kako će se to tačno poboljšati način na koji ćemo voziti ?

Naučnici sugerišu da će buduće aplikacije omogućiti da se poboljša tzv. kooperativna vožnja, uz pomoć da se automatskim manevarima vozila poveća bezbednost pešaka, pa čak i da se poboljša korišćenje sistema za upozorenje na potencijalni sudar.

Trenutno, margina greške sa komercijalnim GPS uređajima koji se koriste u automobilima je oko 15 metara u otvorenom prostoru. To je samo pod pretpostavkom da GPS prijemnik ima široku vidljivost. Međutim, u urbanim uslovima vožnje margina greške može biti i do 50 metara, zato što se signali odbijaju od zgrada, drveća i uskih ulica. I zaista, u nekim slučajevima kao što je vožnja u tunelu, nephodni signal je potpuno izgubljen. Međutim, novi sistem spaja GPS uređaj sa inercijalnom mernom jedinicom koja integriše tri merača ubrzanja sa tri žiroskopa. Izuzetno, španski stručnjaci su bili u stanju da garantuju poziciju vozila do margine od samo jednog od dva metra u urbanim sredinama.

Prototip novog GPS sitema koji je razvijen može da se instalira u bilo koje vozilo i on već sada funkcioniše na jednom automobilu koji se koristi kao platforma za dalja istraživanja. Španski stručnjaci se nadaju da će razviti i sistem koji omogućava korišćenje senzora ugrađenih u smartphone uređaje kako bi dobili slične rezultate.

Izvor: Netauto.rs

Pogledajte još i: