Sajam automobila u Beogradu 2013 - Honda turbodizel 1.6 i-DTEC

Ljubitelji Honda automobila u Srbiji, imaju veliki razlog za radost. Japanska kompanija je na sajmu automobila u Beogradu, predstavila motor 1.6 i-DTEC iz nove serije motora Earth Dreams Technology, koja predstavlja odgovor na Mazdinu Skyactiv tehnologiju.

Novi agregat, u Beograd je stigao u modelu Civic. Turbodizel motor zapremine 1.6 litra, debitovaće početkom 2013. godine u aktuelnoj generaciji modela Honda Civic. Agregat 1.6 i-DTEC razvija maksimalnu snagu od 88 kW (120 KS) pri 4.000 o/min. Maksimalni obrtni moment od 300 Nm, motor razvija pri 2.000 o/min. Potrošnja goriva u kombinovanom ciklusu vožnje, prema evropskoj normi, iznosi 3,6 litara na 100 pređenih kilometara.

Komponente motora su razvijene tako, da budu najmanje i najlakše. Tako je glava motora izrađena od aluminijuma, a zidovi cilindara su debljine osam milimetara (debljina zidova cilindara kod motora 2.2 i-DTEC iznosi 9 milimetara), a korišćeni su i lakši klipovi. To je dovelo do toga, da novi motor bude lakši od agregat 2.2 i-DTEC za čak 47 kilograma!
Smanjeno je i trenje, jer su "košuljice" klipova tanje i kraće. Manje unutrašnje trenje motora, rezultira manjom potrošnjom goriva, ali i poboljšava reakciju motora na gas. Prema tvrdnjama inženjere, mehaničko trenje novog motora je smanjeno na nivo koji odgovara današnjim benzinskim motorima. Agregat 1.6 i-DTEC koristi turbopunjač marke Garrett četvrte generacije, sa varijabilnom geometrijom lopatica. Maksimalni radni pritisak turba iznosi 1,5 bara.

Sajam automobila u Beogradu 2013 - Honda  turbodizel 1.6 i-DTEC
Elektromagnetni sistem ubrizgavanja goriva, koji je razvila kompanija Bosch, radi pod pritiskom od 1.800 bara. Gorivo se ubrizgava velikom brzinom i pod velikim stepenom raspršivanja, koje olakšava mešanje goriva i vazduha. Rezultat je čistije i efikasnije sagorevanje, a samim tim i manja potrošnja nafte.
Motor se proizvodi u fabrici Swindon, u zapadnoj Engleskoj.

Foto: Goran Sarić - Automagazin portal
Izvor: www.automagazin.rs

 

Pogledajte još i: