Puna energije: Okretna Corsa-e nastavlja da iznenađuje

Rüsselsheim/Berlin: Praktična, fleksibilna i puna zabave. Električna snaga i različite mogućnosti punjenja čine Corsu-e prikladnom za svakodnevnu vožnju. Baterija kapaciteta 50 kWh nudi do 337 kilometara u WLTP ciklusu vožnje. Eko mod još više povećava efikasnost. Na stanici za brzo punjenje baterija se puni do 80% u roku od 30 minuta.

Kombinacija praktičnosti i zabave izdvaja Corsu šeste generacije među električnim automobilima. Sa 100kW (136hp) i 260 Nm obrtnog momenta iz električnog pogonskog sistema, Corsa-e sprintira od nule do 50 km/h za 2,8 sekundi. Ona dostiže 100 km/h za 8,1 sekundu, a maksimalna brzina je 150 km/h (elektronski ograničeno)

Tri načina vožnje: više sportski ili više efikasniji

Vozači Corse-e mogu birati između tri načina vožnje - „Normal“, „Eco“ i „Sport“. U režimu „Normal“, baterija od 50 kWh omogućava domet vožnje do 337 km u WLTP ciklusu vožnje. „Sport“ menja odzivnost i daje prednost živahnoj dinamici u dosegu vožnje. "Eco" mod prilagođava Corsu-e za maksimalnu energetsku efikasnost.

Poboljšavajući efikasnost, Corsu-e odlikuje regenerativno kočenje kako bi se povratila energija oslobođena kočenjem ili usporavanjem. Taj višak kinetičke energije se pretvara u električnu energiju i koristi se odmah ili se skladišti u bateriji za dodatni domet.

Umesto konvencionalnog sistema za klimatizaciju (klimatizaciju sa grejanjem), Corsa-e koristi toplotnu pumpu za zagrevanje i hlađenje unutrašnjosti, a dodatno poboljšava efikasnost.

11kW punjač omogućava brzo punjenje

Zidna kutija, brzo punjenje ili kabl za punjenje iz utičnice kod kuće - nova Corsa-e spremna je za razne mogućnosti punjenja (a baterija je pod garancijom osam godina / 160.000 km).

Ugrađeni punjači u Corsi-e osiguravaju da vreme punjenja bude što kraće. Ona ima standardno jednofazno napajanje od 7,4kW u vozilu. U Nemačkoj, Corsa-e Edition ima mogućnost trofaznog ugradnog punjača od 11 kW. Corsa-e takođe ima DC utičnicu kao standard, tako da može koristiti stanice za brzo punjenje do 100kW/500V.

Ponuda kablova i zidnih kutija varira u skladu sa energetskom infrastrukturom svakog tržišta. Oni omogućavaju izuzetno brzo punjenje, a garantuju i dug život baterije. Kupci koji žele što jednostavnije punjenje kod kuće, mogu koristiti standardni „mod 2“ sa 1,8 kW i priključak na mrežu. Ovo osigurava da kupci mogu da nađu stanicu za punjenje gotovo bilo gde.

Zidna kutija je snažniji način da napunite bateriju kod kuće. Trofazna AC verzija može napuniti Corsinu bateriju za oko pet sati.

Kada putujete, „mod 3“ idealan je za punjenje na stanicama za naizmeničnu struju. Ovo je uobičajena metoda punjenja, posebno u gradovima. Trofazna verzija može dodati 100 km (mereno prema WLTP ciklusu) za oko jedan sat i 20 minuta. Kablovi dužine šest metara su dovoljno dugački da omoguće povezivanje sa javnim stanicama za punjenje koje nisu ni blizu vozila.

Stanice sa jednosmernom strujom su još brže. Često su uz autoputeve. Svaka Corsa-e može standardno puniti snage do 100 kW na ovim posebno brzim stanicama, što omogućava ponovno punjenje do 80% u roku od 30 minuta.

“Univerzalni punjač”: sadrži najbolje od svega

Univerzalni punjač kombinuje funkcije kabla „mod 2“ i „mod 3“ sa zidnom kutijom u jednom uređaju. Sa adapterima koji se odnose na infrastrukturu, ovo omogućava punjenje gotovo svih lokalnih utičnica i javnih stanica za punjenje. 400V AC utičnica je potrebna za punjenje kod kuće do 11 kW. Stoga je „univerzalni punjač“ idealan za kupce koji obično pune kod kuće, ali ponekad odlaze i na putovanje, pa im je potrebno punjenje i  „na putu“.

Vozači Corse-e mogu proveriti trenutno stanje napunjenosti, potrošnju energije i raspon putem posebnog menija prikazanog na ekranu osetljivom na dodir navigacionog sistema.

Jednostavan i praktičan: e-Usluge za Opelove električne automobile

Da bi vožnja Corse-e bila još jednostavnija i opuštenija, „OpelConnect“, aplikacije „myOpel“ i „Free2Move“, brend mobilnosti Grupe PSA, nude posebna rešenja za električna vozila. Usluge su dostupne putem aplikacija.

„OpelConnect“ kreće se od eCall poziva do brojnih drugih servisa, poput statusa vozila i informacija. Navigacija LIVE pruža (u roku od tri godine nakon aktiviranja) podatke o saobraćaju na mreži u realnom vremenu, što omogućava brzo otkrivanje i izbegavanje kašnjenja. Sistem predlaže alternativne rute i izračunava vreme dolaska. Dodatne usluge pružaju informacije o dostupnim parking mestima i troškovima, vremenskim prilikama i tačkama interesa, kao što su restorani i hoteli.

„OpelConnect“ takođe uključuje funkcije daljinskog upravljanja. Kupci mogu da koriste svoje pametne telefone kako bi proverili stanje napunjenosti baterije ili programiranje klima uređaja i vremena punjenja.

Pomoću aplikacije „myOpel“ unutrašnjost nove Corse-e može se podesiti na željenu   temperaturu pre nego što je putovanje započeto. Vozači električne Corse zimi mogu zaboraviti na grebanje leda sa vetrobranskog stakla, dok se po toplom vremenu mogu popeti u udobno hladnu kabinu. Drugim rečima, stacionarno grejanje i klimatizacija su uvek u vozilu.

„Napuni moj automobil“ omogućava pristup hiljadama punionica širom Evrope putem aplikacije „Free2Move“. Da bi kupci još lakše izabrali pravu tačku punjenja, „Free2Move“ vrši selekciju na osnovu udaljenosti do tačke punjenja, brzine punjenja i cene punjenja mogućih opcija punjenja.

Ponuda „OpelConnect“ neprekidno će se širiti u narednim mesecima.

PR saopštenje - Opel

Električni auto za sve: Nova Opel Corsa-e za €29,900  u Nemačkoj

•           Šesta generacija Corse: sa električnim dometom do 337 kilometara (WLTP)

•           Atraktivne lizing rate u Nemačkoj: Corsa-e dostupna od €299 mesečno

•           Snažna: 100kW (136ks) u svakoj Corsi-e

•           Aktivna bezbednost: sistem uključuje održavanje auta u traci, prednje i zadnje upozorenje za sudar

•           Blistava ideja: IntelliLux LED® matriks svetla po prvi put u segmentu malih automobila 

•           Uspešnost: Corsa je nominovana za nagradu “Best Buy Car of Europe” od strane AUTOBEST-a, osvojila “Connected Car Award” od Auto Bild grupe, “Company Car Of The Year” nosilac titule

Rüsselsheim/Berlin. Opel Corsa pokazuje električnu mobilnost. Uz potpuno novu, šestu generaciju, Opel po prvi put nudi baterijsko-električnu verziju sa dometom do 337 kilometara (WLTP2). Corsa-e se može kupiti za €29,900 evra (sa PDV-om u Nemačkoj).

Corsa-e “Selection” nudi automatsku klimu sa daljinskim upravljačem, električnom parking kočnicom i startovanje bez ključa, Apple CarPlay i Android Auto aplikacije, kompatibilni multimedijalni radio sa 7-inčnim ekranom u boji i digitalnim kokpitom. Sistemi poput upozorenja na sudar sa automatskim kočenjem u slučaju opasnosti i detekcijom pešaka, aktivnom asistencijom u traci, prepoznavanjem saobraćajnih znakova i tempomatom u vozilu bez dodatnih troškova. “Edition” je sledeća bolje opremljena varijanta. Corsa-e Elegance ispunjava gotovo svaku želju. Standardna oprema ovde uključuje LED farove, 16-inčne felne od lakih legura i kožni volan. Nova generacija Corse dodatno nudi bezbedonosne sisteme.

Impresivni podaci: 100kW (136ks) snaga, do 337 km domet (WLTP)2

Nova Corsa-e nudi vrhunsku električnu mobilnost. Sa dometom do 337 km prema WLTP2, Korsa-e je pogodna za svakodnevnu upotrebu. Baterija od 50 kWh može se brzo napuniti do 80% za 30 minuta. Korsa-e je spremna za sve mogućnosti punjenja - preko kućne utičnice, brzog punjača - i osmogodišnja / 160.000 km garancija pokriva bateriju.

Opel Corsa-e

Pored toga, domet može prilagoditi vozač koji može birati između tri načina vožnje - Normal, Eco i Sport. Sport povećava dinamiku vožnje uz umeren uticaj na domet vožnje. U Eco režimu, Corsa-e radi sa većom efikasnošću.

Opel Corsa-e

Pogonski sistem Corse-e kombinuje vožnju bez emisije sa maksimalnim faktorom „za zabavnu vožnju“. Zahvaljujući izlaznoj snazi od 100kW (136ks) i trenutnim maksimalnim obrtnim momentom od 260 Nm, istaknuti faktori uključuju odzivnost, okretnost i dinamičke performanse. Corsi-e treba samo 2,8 sekundi od nule do 50 km/h, ili samo 8,1 sekunda od nule do 100 km/h - što je u rangu sportskih automobila. Maksimalna brzina od 150km/h elektronski je ograničena.

Corsa-e nudi dinamičnu vožnju zahvaljujući ne samo motoru, već i sportskom dizajnu, zadržavajući kompaktne spoljne dimenzije prethodnih generacija. Sa dužinom od 4,06 metra, Corsa i dalje ostaje okretna, praktičan i dobro uređen petosed. Aerodinamički optimizovani točkovi dodatno poboljšavaju izgled i efikasnost. Linija krova je u obliku kupea i 48 mm niža od prethodne generacije, bez uticaja na prostor. Vozač sedi 28 mm niže. Udobnost i dinamika vožnje imaju koristi od nižeg težišta. Upravljanje novom Corsom je odzivno i dinamično, za maksimalnu zabavu iza upravljača. Kupci mogu dodatno nadograditi unutrašnjost kožnim sedištima.

Corsa-e koristi toplotnu pumpu za zagrevanje i hlađenje unutrašnjosti. Toplotna pumpa je efikasnija od klasičnog klimatizacionog sistema za hlađenje (grejanje), koji zahteva manje energije od baterije, u korist većeg dometa vožnje.

Bezbednost na prvom mestu: IntelliLux LED® Matriks svetla, pokrivanje mrtvog ugla, upozorenje pri prednjoj opasnosti

Tehnologije i sistemi pomoći koji se češće nalaze u višim tržišnim segmentima debituju u Corsi-e. Vrhunske karakteristike uključuju prilagodljivo IntelliLux LED® matriks svetlo bez odsjaja koje Opel prvi put nudi u segmentu malih automobila. Osam LED elemenata, kojima upravlja prednja kamera visoke rezolucije najnovije generacije, kontinuirano prilagođavaju svetlosni snop saobraćajnoj situaciji i okruženju. Corsa-e je takođe dostupna sa posebno efikasnim LED svetlima koja štede više od 80% energije u poređenju sa halogenom, a da pri tome ne narušavaju svetlosnu snagu; naprotiv, zahvaljujući posebnoj tehnologiji reflektora, LED farovi takođe pretvaraju noć u dan.

Napredni sistemi za pomoć vozaču pružaju dodatnu sigurnost. Zahvaljujući visokotehnološkoj prednjoj kameri, prepoznavanje saobraćajnih znakova otkriva širok spektar informacija, poput LED znakova. Ograničenja brzine sačuvana u sistemu pojavljuju se na ekranu.

Opcionalni adaptivni tempomat i senzori postavljeni na boku proslavljaju svoju premijeru u novoj Corsi. Ako automobil nenamerno napusti traku, aktivna pomoć u voznoj traci primenjuje nežno korektivno upravljanje. Sistem takođe drži automobil u centru vozne trake. Adaptivni tempomat održava određenu daljinu do vozila ispred, koristeći radarske senzore. Sistem nudi dodatnu funkciju zaustavljanja i kretanja, kočenje automobila u zastoju i praćenje vozila ispred u saobraćajnim gužvama. Na raspolaganju su bočna pomoć u bočnoj zoni i razni pomoćnici za parkiranje.

Multimedijalni sistem, “OpelConnect” servis, “myOpel” aplikacija i “Free2Move”

Novi sistem za zabavu koji sadrži navigaciju sa 7-inčnim ekranom u boji, kao i vrhunski Multimedijalni sistem Navi Pro sa 10-inčnim ekranom osetljivim na dodir održavaju vezu vozača i putnika u potpunosti. Corsa-e nudi i novu „OpelConnect“ uslugu. Korisne funkcije, kao što su navigacija sa informacijama o saobraćaju u stvarnom vremenu, kao i direktna veza sa asistencijom na putu i eCall, daju dodatni mir. Pomoću e-daljinskog upravljača kupci mogu proveriti stanje napunjenosti, podesiti vreme punjenja ili programirati unutrašnju temperaturu pre vožnje, koristeći „myOpel“ na kompatibilnom pametnom telefonu. Aplikacija “Free2Move” ne pruža samo pregled dostupnih javnih stanica za punjenje i dodatne informacije, već omogućava i plaćanje.

PR saopštenje - Opel

Na prvi pogled: Nova Opel Corsa-e

•           Svetska premijera: Međunarodni sajam automobila u Frankfurtu 2019

•           Električni auto godine za sve: dostupan od €29,900 u Nemačkoj

•           Atraktivni uslovi lizinga : Corsa-e dostupna od €299 mesečno u Nemačkoj

•           Dobitnik nagrada: AUTOBEST “Best Buy Car of Europe” 2020, “Connected Car Award”, “Company Car Of The Year”

Električna vožnja i domet:

•           50 kWh baterija (216 ćelija smeštenih u 18 modula)

•           Domet do 337 kilometara po WLTP  standardu

•           Tri načina vožnje: Normal, Eco (uvećana efikasnost) i Sport (dinamičnija  vožnja)

•           Regenerativno kočenje

•           Brzo punjenje baterija do 80% za samo 30 minuta

•           100kW (136ks) snaga i 260 Nm maksimalnog obrtnog momenta

•           Ubrzanje od 0 do 50km/h za 2.8 sekundi ( 0 do 100km/h za 8.1 sekundu); 150km/h maksimalna brzina (elektronski ograničena)

•           Corsa-e sa jednofaznim punjačem od 7.4kW kao standard

•           Corsa-e sa opcionim trofaznim 11 kW punjačem

•           Različite opcije punjenja do univerzalnog punjača

Pomoćni sistemi, multimedija i povezivost:

•           Adaptivna IntelliLux LED® matriks svetla po prvi put u segmentu malih automobila

•           Brojne novosti u Korsi kao sto su adaptivni tempomat, ostanak u traci (ne dozvoljava neželjen izlazak iz trake), automatsko kočenje u slučaju opasnosti, upozorenje o pospanosti vozača

•           Parkiranje i manevrisanje je olakšano uz opciju parking pilot, štitnici bokova i zadnje  kamere za panoramski pogled od 180 stepeni

•           Apple CarPlay and Android Auto aplikacije: vrh ponude je Multimedija Navi Pro sa 10-inčnim displejom osetljivim na dodir

•           Opel Connect usluge sa LIVE navigacijom, pomoć na putu i poziv u slučaju opasnosti

•           Digitalni Info Centar za vozača

•           Bežično punjenje za kompatibilne telefone

Upravljanje, dizajn i komfor:

•           Sportski izgled sa odlikama kupea i kompaktne spoljne dimenzije

•           Vozač sedi niže nego pre; težište vozila je niže

•           Upravljanje je preciznije i dinamičnije

•           Kontrolna tabla je okrenuta ka vozaču, a takođe i ekran

•           Automatska klima, keyless start sistem

•           Opciona kožna sedista i još mnogo toga

PR saopštenje - Opel

 

Pogledajte još i: